31.10.2015

Koolatut Seeprat


Pari viikkoa sitten tartuin toimeen ja kaivoin lankalaatikosta kauan siellä omaa tarkoitusta odottaneen 7-veljestä Seepra langan.


Seepra on herättänyt paljon keskustelua ja puhetta monissa facebookin lanka-ja sukkaryhmissä. Joillekkin sukkiin ovat tulleet täydelliset raidat ja joillekkin taas leveästi etenevä musta pötkö.

En aikonut ottaa riskiä ja päätin värjätä omalle seepralleni uudet raidat. Jutun löydät tästä klik.

Sukkiin tullut raidoitus yllätti minut täysin. En koskaan kohdista värejä sukkien välillä vaan aloitan aina siitä kohdasta mihin väriin edellinen sukka on jäänyt. Näistä tulikin silti melkein identtiset ja lisäksi seepran musta raidoitus tuli täydellisesti sukan pintaan raitoina niin kuin sen kuuluukin kyseisessä langassa.


Lanka; itse värjätty  7-veljestä Seepra
Puikot; 3,5mm
Koko;42

Olisin niin halunnut kuvata sukat ulkona, kuitenkin päivän valo loppuu niin pian. Tuntuu, että sisälläkin on jatkuvasti pimeää ja sekin vaikeuttaa hyvien kuvian saamista . Lisäksi olen tässä taistellut kuvaus ongelman kanssa, omia jalkoja on nimittäin yllättävän vaikea kuvata, joten rakas mieheni on joutunut siihen rooliin!
Kuitenkin perhe riitojen välttämiseksi ja kuvaus näkemys erojen vuoksi ensi kuussa ajattelin tilata muovijalat jolloin voin aivan itse kuvata tekeleeni.




Hauskasti sukan päät jää törrölleen kun on muutamaa kokoa isommat kuin omat jalat 


Kantapää on vahvistettua neuletta

                                         




Ohjetta ei näihin ole kun perussukat tulevat aina tuolta jostain pään syövereistä. Ihastuin kuitenkin tähän Seepraan niin paljon värjättynä, että piti tilata vielä kolme kerää lisää !

23.10.2015

Koolaus eli Kool-aid värjääminen

Kool-aid on etenkin Amerikassa erittäin suosittua juomajauhetta, joka koostuu pää-asiassa esanssista ja elintarvike väristä. Värit ovat todella voimakkaita ja sen takia se  soveltuu loistavasti luonnonkuitujen värjäämiseen.
Taito-shopista ostetut

Värjäys on helppoa, nopeaa ja vaaratonta, eli myös lasten kanssa lankojen tai muiden luonnonkuitujen värjäys onnistuu mukavasti.

Itse tutustuin koolaamiseen noin reilu puoli vuotta sitten, kun facebookin ryhmässä joku esitteli kauniita värjättyjä lankoja. 

Astelin seuraavana päivänä paikalliseen Taito-shopin liikkeeseen ja kävin kyselemässä josko heillä olisi myynnissä kyseisiä jauheita. 

Löysin 4 eri väriä, kahta keltaista, punainen ja oranssi. Hinta yllätti minut täysin, olikohan muistaakseni 1€/pussi. 

Eli kaikenlisäksi vielä halpaa :)

Kool-aid pusseja löydät edullisesti myös verkkokaupasta jarimaki.fi. Itse olen tilannut kyseisestä paikasta ja ei ole kuin hyvää sanottavaa, halvat hinnat ja erittäin nopea toimitus. 

Ennen värjäyksen aloitusta sinun tulee vyyhdittää lanka jos se vielä on kerällä, itselläni ei ole mitään vyyhditys koneita joten perinteisesti keittiöntuolin jalat toimivat oikein loistavasti ja parasta samalla saa käsitreeniä, pakko myöntää, että se käsiin käy :D



Muista aina kiinnittää vyyhti kahdesta kohtaa eli aloitus ja lopetus kohdasta ettei se pääse värjäyksen aikana purkaantumaan. 

Itse otin tällä kertaa käsittelyyn 7-veljestä paljon puhutun Seepra langan. 
Kannattaa myös ennen värjäyksen aloittamista muistaa se, ettei Kool-aid tartu kuin vaaleisiin/valkoisiin väreihin eli mustaa, tumman sinistä tai tuota fuksian väristä kiinnitys lankaa se ei värjää. 


Värjäys tapoja on monia, voit antaa mielikuvituksen lentää, ja leikkiä väreillä, kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei lopputulos ole ruskeita laikkuja täynnä oleva lanka vyyhti, koska Kool-aid värit sekoittuvat keskenään, eli jos värjäät langan ensin keltaisella ja sen jälkeen roiskit päälle sinistä, läiskä kohdista tulee vihreät. 

Itse olen kokeillut kahta tapaa alustalla, ja kattilassa värjäämistä tässä pienimuotonen ohje kattilassa värjäämiseen.

.Huom! en ole ammattilainen ja tuskin sellaiseksi tulenkaan, joten nämä on vain minun tapojani, jos sinulla on vinkkejä lisää niin rohkeasti vain kommentoit alaosan boksiin :)

Kattilassa värjääminen

Eli nyt kun lanka on vyyhditetty pistä kattilaan noin litra vettä kiehumaan. 1 pussi riittää värjäämään n.50g lankaa, eli jos haluat koko vyyhdin samalla värillä niin kannattaa painosta riippuen varata 2-3 pussia samaa väriä. 

Kun vesi kiehuu lisää yksi tai useampi pussi Kool-aidia kattilaan ( värin voi lisätä aikaisemminkin, mutta mitä pitempään se kiehuu sitä imelämpi tuoksu siitä lähtee ) 

Upota haluttu kohta vyyhdistä kattilaan, Löysää vähän vyyhdin kiinnitys naruja koska itselleni on käynyt monta kertaa niin, ettei väri pääse narun alle ja siihen kohtaan on jäänyt valkoinen raita. Itse hieman sekoittelen väriä ennen vyyhdin upottamista, ja kun lanka on kattilassa painelen sitä taisesti väri veteen. Tähän minulla on ollut käytössä keittiö lasta.

Kun vesi on vaaleaa väri on imeytynyt kokonaan lankaan. Nosta lanka jollekkin alustalle, itselläni oli käytössä iso pyöreä tarjotin. Voit siis huoletta käyttää keittiö tarvikkeita, koska ne eivät värjäänny. 




Jos tarkoitus on värjätä sama vyyhti monella eri värillä, niin vaihda kattilaan vesi ja taas sen kiehuessa lisää uusi Kool-aid pussi ja upota vyyhti halutusta kohdasta väri veteen.  Toista niin monta kertaa kuin värejä haluat. 

Tässä kohdassa vyyhti on värjätty jo 3 eri Kool-aidilla
4 Kool-aid väri menossa 

Valmis koolattu lanka

Väri siis kiinnittyy kuumassa vedessä ja hyvin kiinnitettynä sen pitäisi kestää 40 asteen pesua. 
Kannattaa varoa sormia, koska lanka on tuli kuumaa kattilasta nostettua, yleensä lopuksi itse lasken tiskialtaaseen kylmää vettä ja puristelen lankaa vedessä, jonka jälkeen vien sen kuivamaan. 

Langan kannattaa antaa kuivaa kunnolla, ettei se rupea haisemaan pahalle. Sen jälkeen taas keritään ja ihastellaan loppu tulosta :) Helppoa, nopeaa, hauskaa ja koukuttavaa hommaa! 
                                            

  Oma projekti

7-veljestä Viidakko Seepra 

Koolaukseen käytetyt väripussit
Valmis lanka

Valmis lanka
Seeprasta Sateenkaareksi

Ei ehkä niin herkullinen lopputulos kerällä kuin vyyhtinä, mutta jännitys jatkuu kun odotetaan miltä lanka näyttää neulottuna. 

Seuraava Koolaus projekti olis alustalla värjääminen ja ohjeet siitä tulee tänne taas toivottavasti jakamaan innostusta myös muille :) 

17.10.2015

Helpot ja nopeat tähti kämmekkäät

Meillä oli tiedossa viikonloppuna 
reissu mökille. Tajusin muutamaa päivää aikaisemmin, että minultahan puuttui sormien lämmikeet, ei ollut kaapissa lapasia, ei kämmekkäitä. Joku ne aina kesä aikaan sieltä kaappien ja korien pohjilta syö. :D

Ajatus siis lähti siitä, että nopeasti oli saatava jotain lämmintä käsille.


Kuitenkaan aivan perus kämmekäitä en halunnut ja aikaa ei ollut rajattomasti keksiä vaikeita ja monimutkaisia kuvioita.



Helmineuleella tehty tähti kuvio oli helppo ja nopea toteuttaa. Ohjehan tuli sitten siinä neulonnan sivussa kuin itsestään. Tähti kuvio on bongattu neulemallien käsikirjasta ja sitä on muokattu pikkuriikkisesti ennen tänne laittamista. kämmekkäiden malli ja ohje on muuten aivan omaa tuotosta vaikka ei siihen kyllä kamalasti mielikuvitusta tarvittu :)






Lankana toimi Saimaa sukista ylijäämäät kerän loput 7-veljeksen harmaasta, eli sain hiukan jämiäkin tuhlattua eikä mennyt rahaa uusiin lankakeriin. Langan menekkiä en tosiaan pysty nyt täältä metsän keskeltä punnitsemaan, mutta tehdään se kun päästään kotiin.




                                           Ohje tähti kämmekkäät

Lanka; 7-Veljestä
Väri; 047
Puikot; Knit pro 15cm, 3,5mm koivu


Luo 48s ja jaa silmukat neljälle puikolle.

Aloita joustinneule ja jatka kunnes työ on 6cm pitkä.

Tämän jälkeen jatka sileää neuletta ja 5:llä kerroksella aloita tähti neule (24s) ja neulo sitä puikoilla 2 ja 3 seuraavasti;


Musta pallo tarkoittaa nurjaa silmukkaa ja tyhjä ruutu oikeaa silmukkaa


Oikean käden kämmekäs;








































Vasemman käden kämmekäs;









































Kun olet menossa kuvion kerroksella 23 niin jätä peukalolle reikä seuraavasti;


Oikea käsi;  neulo tähti kuvion jälkeen 4:ltä puikolta ensin 4o, sitten eriväriselle/erilliselle langalle 4o ja jatka taas kynsikkään omalla langalla ja neulo puikon viimeiset 4s oikein ja jatka normaalisti


Vasen käsi; neulo ennen tähti kuviota 1:ltä puikolta 4o, sitten erisvärisellä/erilliselle langalle 4o ja jatka taas kynsikkään omalla langalla ja neulo puikon viimeiset 4s oikein ja jatka normaalisti


Jatka kuvio loppuun.


Kuvion jälkeen jatka vielä sileää neuletta 5kerrosta jonka jälkeen neulo vielä 3 kerrosta helmineuletta ja päättele silmukat.


Ota peukalon "apulanka" pois ja nosta silmukat puikoille, neulo 8 kerrosta sileää neuletta ja päättele

silmukat.

Päättele langat ja sujauta käsiin :)




Ohje on aivan ensimmäiseni, joten sanothan jos löydät virheitä tai on muuta huomautettavaa. Yritin kuitenkin tehdä siitä mahdollisimman helpon myös niille joilla on hiukan vähemmän kokemusta neulomisesta, mutta kun tässä monta tuntia on tuijottanut koneen ruutua ja kirjoitellut niin menee silmät ja ajatukset aivan sekaisin :)




Mukavasti ainakin täällä mökillä ovat kämmekkäät lämmittäneet ja varmasti tulee tarpeeseen kaupungissa myös. 

12.10.2015

Saimaa

Ostin novitan Sukkalehden oikeastaan vaan heräte ostoksena, eikä oikein mikään malli loppujen lopuksi tuntunut vetävän puoleensa. 

Kun olin saanut muutamat tilaustyöt alta pois heräsi ajatus pitkä vartisista sukista kenkiin talveksi ja suoraan lehden kannessa oli malli nimeltä Saimaa. 

Kuvan perusteella en saanut oikeastaan minkäänlaista fiilistä kyseisestä mallista.
 Tiedätte varmaan sen tunteen kun löydätte jonkun ihanan mallin ja sormet eivät  malta olla paikoillaan ja joka paikkaa kutkuttaa ja tulee mahdoton himo saada kyseinen työ pian pois puikoilta. 
Noh minulle sitä tunnetta ei tullut, lähinnä ajattelin että noh neulotaan sitten lämpimät "saapassukat". 


Jos kuva ei antanut sitä fiilistä ja koukuttavaa tunnetta, ohje teki sen. Se oli tarpeeksi vaativa lukemisen kannalta , että täytyi muutaman kerran kääntyä voivissa ( voihan villasukka ryhmässä ) viisaampien puoleen. Lisäksi se oli mielenkiintoinen. 

Jo resorissa alkavat palmikot, ja sen jatkuvuus ja sulavuus muuhun sukkaan. Oli vain pakko nähdä miten se jatkuu.  

Aikaa meni noin viikon verran ja monen monta kertaa on purettu ja aloitettu alusta, palmikon kierrot tekivät kyllä sen selväksi, ettei purkaminen virheen vuoksi ollut kerros kerrallaan ihan lasten leikkiä. 

Kiilakavennuksiin jouduin tekemään omia muutoksia, mutta se ei paljoa kyllä sukkaa erilaiseksi muuttanut. 

Lopputulokseen olen ihan tyytyväinen ja varmasti kengissä lämmittää :)

Lanka; 7-veljestä 
Väri; 047
Menekki; vähän alle 200g
Puikot; knit pro 15cm 3,5mm koivu
Koko; 38














9.10.2015

Armknitting/käsivarsi neulonta huivi novitan pehmosta

Tutustuin Armknittingiin eli käsivarsi neulontaan reilu kuukausi sitten, kun ostin tokmannilta novitan pehmo lankaa. Koko käsite oli minulle aivan vieras ja pakko oli lähteä googlettamaan mistä on kyse.


Harmikseni en meinannut löytää suomenkielisiä sivustoja/blogeja joissa olisi kerrottu tekniikasta.
Kuitenkaan novita ei tuottanut pettymystä tälläkään kertaa vaan löysin sivuilta todella hyvä video ohjeen ja myös kuvalliset ohjeet. Sinne pääset tästä klik.

Huivin teon helppous ja nopeus yllätti täysin. Siihen ei mennyt kuin muutama tunti aikaa. Mikä on sinänsä hyvä koska kun sinulla on silmukat molemmissa käsissä rajoittaa se teon aikana monia arkipäiväisiä asioita, kuten kahvin juontia tai vessassa käyntiä.

Kannattaa siis varata jokin esine mihin voit laittaa silmukat halutessasi lepäämään. Minulla siihen tarkoitukseen toimi 0,5l limppari pullo.

Tekniikkaa voisin suositella myös niille jotka eivät ole koskaan neuloneet tai tehneet käsitöitä ja haluaisivat itselleen ihanan muhkean ja pehmeän huivin talven kylmille pakkasille.

Langaksi käy mikä tahansa jonka puikkosuositus on 7:stä ylös päin. Novitan ohjeen mukaan riittäisi yksi kerä, mutta itse tein kahdesta kerästä yhtäaikaa eli kaksinkertaisena. Lankamenekki oli vähän alle 400g.

Lanka; Novitan Pehmo
Tekniikka; Armknitting
Menekki; 350-400g









8.10.2015

Ei pöllömpää.

Sain pyynnön tuttavaltani tehdä hänelle ja mies puoliselle ystävälleen pöllösukat. Väri kriteereinä olivat harmaa ja fuksia.  Koska miehen sukkaan pöllön täytyi olla isompi kuin alkuperäisessä ohjeessa meni hieman aikaa suunnitteluun.

Alhaalle olenkin kirjoittanut teille ohjeet molempiin versioihin :)


Lanka; 7-veljestä
Puikot; knit pro 3,5mm koivu
Helmet; 4mm musta puuhelmi
koko; 37


Lanka; 7-veljestä
Puikot; knit pro 4mm koivu
Helmet: 6mm Musta lasihelmi
Koko; 39/40

Alkuperäinen ohje pöllösukkiin

Huom! mallikerta on vain yhdelle puikolle ( 14s ) joten muista toistaa se joka puikolla ! Kerroksen vaihtumis kohta on aina 1 ja 5 puikon välissä. Mallikerrasta saa sopivan 12s:lle kun jätät vain ensimmäisen ja viimeisen nurjan silmukan joka kerroksella pois. ( esim, 1krs 1o, 1n, 8o, 1n, 1o ja 2krs 2n, 80, 2n etc. )


1krs 1n ,1o, 1n, 8o, 1n, 1o, 1n
2krs 3n, 8o, 3n
3krs 1n, 1o, 1n, 8o, 1n, 1o, 1n
4krs 3n, nosta kaksi ensimmäistä silmukkaa apupuikolle työn eteen, neulo seuraavaksi 2s oikein ja
        sen jälkeen apupuikon silmukat oikein. Nosta 2s apupuikolle työn taakse, neulo seuraavaksi 2s 
        oikein ja sen jälkeen apupuikon silmukat oikein,
5krs 1n, 1o, 1n, 8o, 1n, 1o, 1n
6krs 3n, 8o, 3n
7krs 1n, 1o,1n, 2o pujota helmi silmukkaan ( siten, että neulot ensin siiman tai muun ohkaisen langan
        silmukan läpi puikolle, taita se kaksin kerroin ja pujota molemmat päät helmen läpi. Nyt vedä 
        siimaa/lankaa ylöspäin ja paina helmeä alas ja vedä näin silmukka helmen läpi, ohjaa silmukka 
        takaisin vasemmalle puikolle ja ota siima/lanka pois välistä ja neulo se normaalisti oikein, ) 
        2o, pujota helmi silmukkaan, 2o, 1n, 1o, 1n
8krs  3n, 8o, 3n
9krs  1n, 1o, 1n, 8o, 1n, 1o, 1n
10krs tee niin kuin 4krs
11krs 1n, 1o, 1n, 8o, 1n, 1o, 1n
12krs 3n, 8o, 3n
13krs 1n, 1o, 1n, 8o, 1n, 1o, 1n
14krs 3n, 8o, 3n
15krs 1n, 1o, 1n, 8o, 1n, 1o, 1n
16krs 3n, 8o, 3n
17krs 1n, 1o, 1n, 8o, 1n, 1o, 1n
18krs tee niin kuin 4krs 
19krs kaikki silmukat oikein
20krs kaikki silmukat nurin
21krs kaikki silmukat oikein
22krs kaikki silmukat nurin
23krs kaikki silmukat oikein 
24krs kaikki silmukat nurin

ja aloita taas 1krs:lta

Jos haluat jatkaa pöllö kuviointia myös jalkaterään niin toista mallikertaa puikoilla 3 ja 4 ja jatka puikoilla 1 ja 5 sileää neuletta.



Pöllösukka ohje, Iso pöllö.

Huom! Mallikerta on vain yhdelle puikolle ( 14s ) joten jos haluat sen koko sukkaan muista toistaa se joka puikolla. Kerroksen vaihtumis kohta on aina 1 ja 5 puikon välissä.



1krs 14o
2krs 1n, 12o, 1n
3krs 14o 
4krs 1n, 12o, 1n
5krs 14o
6krs 1n, nosta 3 ensimmäistä silmukkaa apupuikolle työn eteen, neulo seuraavaksi 3s oikein ja 
         sen jälkeen apupuikon silmukat oikein, nosta 3s apupuikolle työn taakse ja neulo seuraavaksi
          3s oikein ja apupuikon silmukat oikein, 1n
7krs 14o
8krs 1n, 12o, 1n
9krs 14o
10krs 1n, 12o 1n
11krs. 3o, pujota helmi silmukkaan, 4o, pujota helmi
           helmi silmukkaan, 3o
12krs 1n,12o, 1n 
13krs 14o
14krs 1n, 12o, 1n
15krs 14o
16krs tee niin kuin 6krs
17krs 14o
18krs 1n, 12o, 1n    
19krs 14o
20krs 1n, 12o, 1n
21krs 14o
22krs 1n, 12o, 1n
23krs 14o
24krs 1n, 12o, 1n
25krs 14o
26krs tee kuten 6krs.
( jos teet vain yhden pöllön molempii ulkosyrjiin voit halutessasi jättää nämä kerrokset pois ja jatkaa nyt normaalisti sileää neuletta ) 
27krs kaikki silmukat oikein
28krs kaikki silmukat nurin
29krs kaikki silmukat oikein 
30krs kaikki silmukat nurin
31krs kaikki silmukat oikein
32krs kaikki silmukat nurin

7.10.2015

Et lehden tossukilpailu

Osallistuin Et lehden tossukilpailuun jossa oli ideana suunnitella omat tossut. Ajatus syntyi päähän aivan liian myöhään ja aikaa jäi huimat 2 viikkoa suunnitella, tehdä ja postittaa tossut määränpäähänsä.

Ilman ystävien tukea ja kehua olisi varmaan tossut jäänet tekemättömien töiden korin pohjalle lojumaan iäksi, sillä välillä haaste tuntui kyllä ylitsepääsemättömältä. 

Pari viikkoa sitten julkaistiin et lehden kotisivuilla 15 parasta tossua ja voi sitä tunnetta kun näki omansa siellä joukossa ! 

Äänestys on vielä käynnissä 15.10.2015 asti joten käykäähän ihailemassa upeita luomuksia ja äänestämässä sitä omaa lemppari ! 

TOP-3 paikan saaneiden tossujen ohjeet julkaistaan et lehden marraskuun numerossa. 


Tässä itse suunnittelemani tossut kyseiseen kilpailuun ja katselemaan top-15 pääset tästä