29.2.2016

Anelmaisten jalanjäljissä

Nyt on muuten ollut oikea polvisukkien ja kirjoneuleiden kuukausi. On siis hyvä kruunata kuukauden loppu melkein Anelmaisilla :) 

Langoiksi sukkiin valikoitui jo ennenkin polvisukissa  nähty 7-veljestä kobra klik, musta, valkoinen ja harmaa. Moni varmaan ihmettelee miksi käytän aina, pelkästään ja usein 7-veljestä lankoja. Kyllä minulla kaappien kätköissä on muutakin, mm silkkisekoitetta, babymerinoa ja erilaisia sukkalankoja. Mutta tämä meidän kylä on niin pieni, ja kun tarve tulee nopeasti saada peruskestävää sukkalankaa varsinkin yksivärisenä on melkeinpä 7-veikka ainut vaihtoehto, ( Tässä kohtaa voi kuulla huokauksen kuinka haaveilen omasta pienestä lankakaupasta <3 ) Mutta se siitä :) 

Näissä on siis käytetty Novitan sukkalehdessä olevien Anelmaisten ohjeessa olevia kirjoneule kuvioita osittain ja sattuman varaisessa järjestyksessä. Täytyy kyllä sanoa, että Anelmaisten ohje on todella helppo. Varsinkin  kirjoneule kaaviot, niissä ei ole pitkiä langanjuoksuja ja kuviot ovat selkeitä. Uskaltaisin siis sanoa, että vähemmän kirjoneuleita tehnytkin osaa varmasti neuloa itselleen Anelmaiset. 


Koko; 38
Puikot; Cubicks 4mm
Lanka; 7-veljestä

Aloittaessa minulla oli 85s ja kaventelin niitä oman silmän ja tuntuman mukaan, eli en noudattanut niissä mitään ohjetta. Uskon enemmän mittanauhaan kuin paperilla oleviin sanoihin :D 
Ennen nilkkaa neuloin vielä kolmisen kerrosta valepalmikkoa joka tuo sukkaan muotoja ja tarvittaessa joustaa nilkan kohdalta jolloin sukka on helpompi saada jalkaan. Nilkan kohdalla minulla oli siis 15s ja kavensin kantalappuun silmukat 14s/puikko

Olen muutenkin sellainen neuloja joka soveltaa todella paljon ja niin nämäkin eteni kuvio kerrallaan ilman sen ihmeempiä suunnitelmia :)  Nyt kuitenkin saa nämä kirjoneuleet jäädä ihan vähäksi aikaa ja keskitytään seuraavaksi vähän enemmän selkeisiin, klassisiin linjoihin sekä kuvioihin  ja rauhallisiin väreihin =) 

24.2.2016

Nipsu lapaset

Nyt oli kyllä haastetta kerrakseen. Lupasin tehdä tutulle nipsu lapaset ja ajattelin että kyllä homma hoituu käden kääntäessä. Noh ei se mennytkään ihan kuin strömsössä ja aikaakin kului. 

Nipsu lapasten kaavion löysin googlettamalla ja ilmeisesti alkuperäinen idea on lähtöisin Kardemumman talo blogista

Langoiksi valikoitui yllätys yllätys 7-veikan suklaanruskea ja sinapin ruskea. Meidän työpaikalla kun oli vielä noita vanhoja värejä saatavilla onneksi! 

Aikani mietin kuinka saisin pitkät langanjuoksut nätisti lapaseen ja päätin tehdä pilkkuja niin kuin kardemumman talon lapasissakin on. Kuitenkaan pilkut eivät olleet nipsun kaaviossa vaan piirsin siis koko hässäkän suoraan paperille ja suunnittelin pilkkujen paikat valmiiksi. En vain osaa tehdä niin että neuloessa niitä roiskin minne sattuu koska tuskinpa saisin parista identtistä, :) Kämmenpuoli on tehty myös pilkuin. 

Lisäksi pään vaivaa aiheutti jälkikäteen tehtävät kädet ja naama. Pakko sanoa tässä kohti, että pikku juttujen näpertely ei ole ollenkaan minun lempi puuhaa. Käytin siis paksua ompelulankaa jolla tein pistos kerrallaan ääriviivat. Eipä niistäkään sitten tullut identtisiä lapasten välillä, mutta ihan tyytyväinen olen silti :) Silmiksi ompelin 4mm ruskeat helmet. 

Lanka; 7-veljestä
Puikot; 3,5mm koivut
silmät; 4mm lasihelmet

Minusta on ihanaa ottaa haasteita ja huomata kuinka kehittyy, niin kärsivällisyys kun taidotkin. Pakko sanoa kuitenkin, että vaikka lapaset eivät välttämättä ole täysin virheettömät kirjailujen osalta, niin pakko olla ylpeä kuitenkin itsestäni. 

9.2.2016

Turkoosit Polvisukat

Polvisukat ja varsinkin kirjoneule polvisukat taitavat olla nyt pop ja in. Anelmaiset ovat varmasti inspiroineet tuhansia ihmisiä ympäri maailmaa toteuttamaan mitä kauneimpia luomuksia eri värein ja kuvioin. Varmasti myöskin ennen kirjoneuletta inhonneet ja sitä vältelleet ovat löytäneet itsestään sisäisen kirjoneuleiden taitajan :) 

Tälläkin kertaa puikoille pääsi siis turkoosit polvisukat. Malli on sama kuin aikaisemmin julkaistuissa polvisukissa muutamaa poikkeusta huomioon ottamatta. Nämä olivat siis reippaasti helpommat ja nopeammat tehdä. Olihan minulla jo valmiina miltein tarkka ja yksityiskohtainen suunnitelma. 


Sukissa vuorottelevat  kerrosrivi nousu, kukkaraita, vinoraidat ja turkoosilla tehdyt raidat. Aloituksessa minulla oli 80s ja sukat ovat n.40-42cm paksuiselle pohkeelle. 

Lankoina käytin tuttuun tapaan 7-veljestä turkoosia, sinistä raitaa ja kirkkaan valkoista. Tällä kertaa olin viisaampi ja neuloin siniset helmet suoraan silmukkaan. Käytössä oli 6mm lasihelmet, 

Vaikeinta minusta näissä sukissa on itse kukkien virkkaus ja niiden ompelu. Voi hyvänen sentään, en todellakaan ole mikään näpertelijä ja inhoan ompelua. Kyllä, sain ommella kukat 4 kertaa kiinni ennen kuin ne osuivat samoille kohdille. Vaikka kuinka laskin ja katsoin oikeat kohdat onnistuivat ne aina hyppäämään sukan varteen miten sattuu. 

Ostin vielä paikallisesta ompelukaupasta kaksi metriä pitsi nauhaa ja pujottelin ne sukan varteen ja kiedoin rusetille :) Kyllä sukat ovat kuitenkin kaiken vaivan arvoiset :)

Lanka; 7-veljestä
Koko; 40
Pohkeen paksuin kohta; 40-42cm
puikot: knit pro cubics
Helmet; 6mm lasihelmi

4.2.2016

Lapaset lempisarjan mukaan + Ohje

Sain viestiä tuttavaltani, että sormia paleltaa ja jokin lämmike niille olisi mukava. Hänellä oli tarkka mielikuva siitä millaiset lapasten pitäisi olla ja minkälainen värimaailma niihin tulee. Sain jopa inspiraatio kuvan.

KUVA LAINATTU NETISTÄ

Lapasten värimaailma ja kuviointi tulee siitä, että hän on armoton Twin Peaks fani. 
Sain jopa ohjeistukseksi, että resori ja kärki tulisi punaisella ja muuhun lapasen pintaan tulisi mustalla ja valkoisella sahalaita kuvio. 

On ihana, että joskus saa oikein tarkat ohjeet värien ja kuvioiden sijoitteluun, se säästää jopa liialta ajatustyöltä. Yleensä saan vain ehdotukseksi, että jotain sinistä tai jotain valkoista jossa olisi jotain sinistä eli joudun itse suunnittelemaan värien ja kuvioiden asettelun, mutta mutta  nyt siis pääsin helpolla :) 

Nämä olivat helppo ja nopea työ tehdä. Aikaa kului vain kaksi päivää. Koska kaavio on helppo ja se toistaa itseään eikä siinä ole pitkiä lankajuoksuja lapasen ohje sopii myös aloittelijalle. Nämäkin tein jättämällä peukaloreiän, tällä kertaa vain hakanneulan avulla.  



OHJE 

Lanka; 7-veljestä
Puikot; 3,5mm
Lapasten pituus kämmenestä keskisormen päähän; 17cm 
Ranteen paksuus; 15cm 

Mallikaavio on jaollinen 6:lla silmukalla
Yksi kuvio on 6 kerrosta
Luo punaisella langalla  52s ja jaa ne tasan 4:lle puikolle, ( 13,13,13,13)

Aloita joustinneule seuraavasti; 2o,2n,2o,2n.... ja neulo kunnes lapasen resori on n.6cm pitkä
.
Jatka vielä punaisella langalla ja neulo kaikki silmukat oikein ja lisää samalla 1s 1 & 4 :lle puikolle neuloen ensin silmukka oikein takareunasta ja sen jälkeen oikein etureunasta. (14,13,14,13 )

Vaihda mustaan lankaan ja neulo yksi kerros oikein. 

Aloita kuvio kaavion mukaisesti ensimmäiseltä kerrokselta neuloen valkoisella kuviota  ja käyttäen mustaa pohjavärinä. 

Kun olet tekemässä kuviota neljättä kertaa  jätä peukolon reikä seuraavasti ; 
Tässä oikein hyvä video Klik

Kuudennen kuvio kerroksen jälkeen neulo vielä kaksi kerrosta mustalla oikein ja vaihda punaiseen lankaan. 

Neulo punaisella vielä yksi kerros oikein ja aloita kärkikavennukset, sädekavennuksen mukaan. 

Ota hakanneula pois ja poimi silmukat puikolle, oikein hyvä peukalon teko video tässä Klik

Päättele langat ja sujauta käsiin niin saat sormetkin lämpimiksi <3



Käytin videoita peukalon teon neuvoissa  siksi, että niitä on hiukan vaikea kirjoittaa, ei kuitenkaan mahdotonta. Pyydän tuhannesti anteeksi, että ohjeeni ovat vielä hiukan alkeellisia, pakko tunnustaa ettei se ole mikään vahvin alani. Toivottavasti taito kehittyy ja siihen asti kuitenkin saatte näistä jotain tolkkua ja mukavia neulonta hetkiä <3