23.10.2015

Koolaus eli Kool-aid värjääminen

Kool-aid on etenkin Amerikassa erittäin suosittua juomajauhetta, joka koostuu pää-asiassa esanssista ja elintarvike väristä. Värit ovat todella voimakkaita ja sen takia se  soveltuu loistavasti luonnonkuitujen värjäämiseen.
Taito-shopista ostetut

Värjäys on helppoa, nopeaa ja vaaratonta, eli myös lasten kanssa lankojen tai muiden luonnonkuitujen värjäys onnistuu mukavasti.

Itse tutustuin koolaamiseen noin reilu puoli vuotta sitten, kun facebookin ryhmässä joku esitteli kauniita värjättyjä lankoja. 

Astelin seuraavana päivänä paikalliseen Taito-shopin liikkeeseen ja kävin kyselemässä josko heillä olisi myynnissä kyseisiä jauheita. 

Löysin 4 eri väriä, kahta keltaista, punainen ja oranssi. Hinta yllätti minut täysin, olikohan muistaakseni 1€/pussi. 

Eli kaikenlisäksi vielä halpaa :)

Kool-aid pusseja löydät edullisesti myös verkkokaupasta jarimaki.fi. Itse olen tilannut kyseisestä paikasta ja ei ole kuin hyvää sanottavaa, halvat hinnat ja erittäin nopea toimitus. 

Ennen värjäyksen aloitusta sinun tulee vyyhdittää lanka jos se vielä on kerällä, itselläni ei ole mitään vyyhditys koneita joten perinteisesti keittiöntuolin jalat toimivat oikein loistavasti ja parasta samalla saa käsitreeniä, pakko myöntää, että se käsiin käy :DMuista aina kiinnittää vyyhti kahdesta kohtaa eli aloitus ja lopetus kohdasta ettei se pääse värjäyksen aikana purkaantumaan. 

Itse otin tällä kertaa käsittelyyn 7-veljestä paljon puhutun Seepra langan. 
Kannattaa myös ennen värjäyksen aloittamista muistaa se, ettei Kool-aid tartu kuin vaaleisiin/valkoisiin väreihin eli mustaa, tumman sinistä tai tuota fuksian väristä kiinnitys lankaa se ei värjää. 


Värjäys tapoja on monia, voit antaa mielikuvituksen lentää, ja leikkiä väreillä, kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei lopputulos ole ruskeita laikkuja täynnä oleva lanka vyyhti, koska Kool-aid värit sekoittuvat keskenään, eli jos värjäät langan ensin keltaisella ja sen jälkeen roiskit päälle sinistä, läiskä kohdista tulee vihreät. 

Itse olen kokeillut kahta tapaa alustalla, ja kattilassa värjäämistä tässä pienimuotonen ohje kattilassa värjäämiseen.

.Huom! en ole ammattilainen ja tuskin sellaiseksi tulenkaan, joten nämä on vain minun tapojani, jos sinulla on vinkkejä lisää niin rohkeasti vain kommentoit alaosan boksiin :)

Kattilassa värjääminen

Eli nyt kun lanka on vyyhditetty pistä kattilaan noin litra vettä kiehumaan. 1 pussi riittää värjäämään n.50g lankaa, eli jos haluat koko vyyhdin samalla värillä niin kannattaa painosta riippuen varata 2-3 pussia samaa väriä. 

Kun vesi kiehuu lisää yksi tai useampi pussi Kool-aidia kattilaan ( värin voi lisätä aikaisemminkin, mutta mitä pitempään se kiehuu sitä imelämpi tuoksu siitä lähtee ) 

Upota haluttu kohta vyyhdistä kattilaan, Löysää vähän vyyhdin kiinnitys naruja koska itselleni on käynyt monta kertaa niin, ettei väri pääse narun alle ja siihen kohtaan on jäänyt valkoinen raita. Itse hieman sekoittelen väriä ennen vyyhdin upottamista, ja kun lanka on kattilassa painelen sitä taisesti väri veteen. Tähän minulla on ollut käytössä keittiö lasta.

Kun vesi on vaaleaa väri on imeytynyt kokonaan lankaan. Nosta lanka jollekkin alustalle, itselläni oli käytössä iso pyöreä tarjotin. Voit siis huoletta käyttää keittiö tarvikkeita, koska ne eivät värjäänny. 
Jos tarkoitus on värjätä sama vyyhti monella eri värillä, niin vaihda kattilaan vesi ja taas sen kiehuessa lisää uusi Kool-aid pussi ja upota vyyhti halutusta kohdasta väri veteen.  Toista niin monta kertaa kuin värejä haluat. 

Tässä kohdassa vyyhti on värjätty jo 3 eri Kool-aidilla
4 Kool-aid väri menossa 

Valmis koolattu lanka

Väri siis kiinnittyy kuumassa vedessä ja hyvin kiinnitettynä sen pitäisi kestää 40 asteen pesua. 
Kannattaa varoa sormia, koska lanka on tuli kuumaa kattilasta nostettua, yleensä lopuksi itse lasken tiskialtaaseen kylmää vettä ja puristelen lankaa vedessä, jonka jälkeen vien sen kuivamaan. 

Langan kannattaa antaa kuivaa kunnolla, ettei se rupea haisemaan pahalle. Sen jälkeen taas keritään ja ihastellaan loppu tulosta :) Helppoa, nopeaa, hauskaa ja koukuttavaa hommaa! 
                                            

  Oma projekti

7-veljestä Viidakko Seepra 

Koolaukseen käytetyt väripussit
Valmis lanka

Valmis lanka
Seeprasta Sateenkaareksi

Ei ehkä niin herkullinen lopputulos kerällä kuin vyyhtinä, mutta jännitys jatkuu kun odotetaan miltä lanka näyttää neulottuna. 

Seuraava Koolaus projekti olis alustalla värjääminen ja ohjeet siitä tulee tänne taas toivottavasti jakamaan innostusta myös muille :) 

14 kommenttia:

 1. Kiitos oikein tosi isosti, seikkaperäisestä ohjeesta. Ja nyt tilaamaan väriä, tuolta Jari Mäeltä, kiitos myös tuosta osoitteesta. :-)
  terv. Mervi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) ! Toivottavasti ohjeesta on apua. Yritin tehdä siitä mahdollisimman selvän ja lyhyen ilman turhia höpöilyjä :) ja ihanaa että sain myös jonkun muun innostumaan. Tuntuu hyvälle kirjoittaa niin ohjeita kuin muitakin asioita kun niistä on oikeasti iloa ja hyötyä myös muille :)

   Poista
 2. muutama kysymys: kool aideja kun ostaa niin mistä tietää millainen värin lopputuloksesta tulee, edes noin suurinpiirtein, eli jos ostaa pussin vaikka mansikkaa, onko jauhe punaista vai jotain muuta? :) näyttää olevan niin paljon samantyylisiä värejä, onko niissä värjäyksessä värieroja? ja kuinka vahvana tai haaleana saan värin tarttumaan lankaan, eli voiko samalla värillä saada aikaan useampia sävyjä? :) kiitos jo etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta että pussit on aikalailla samanlaisia ja saman tyylisiä värejä on monia. Tuolla jarimaki.fi verkkokaupassa kun avaa kool-aid pussin tuotekuvauksen löytää myös infon minkä värinen jauhe on kyseessä, lisäksi myös pussissa olevasta kuvasta eli siitä lasissa olevassa väristä tietää minkä värinen jauhe on kyseessä. Usein myös nimen perusteella tietää jauheen värin eli jos kyseessä on mansikka se on punaista. Yleensä epäselvyyttä eniten herättää nuo sekoitus pussit jossa montaa eri hedelmää mutta tarkistan sen silloin juurikin pussin päällä olevasta kuvasta jossa lasi on. Värjäyksessä on kyllä eroja noiden sävyjen kanssa, punaista on esimerkiksi montaa erilaista. Minulla yllä olevassa langassa on kahta eri punaisen sävyä eli vaalean punainen on mansikka sekoitusta ja tumman punainen tummaa kirsikkaa. Jos haluaa esimerkiksi värin tarttuvan haaleampana lankaan niin nostaa langan aikaisemmin pois kattilasta tai jos haluaa värin tummempana lisää vain uuden pussin samaa väriä. tietysti myös värjättävän langan väri vaikuttaa lopputulokseen hieman, onko kyseessä luonnon valkoinen vai kirkkaan valkoinen lanka :) lisäksi jos värioppi on hallussa pystyy sekoittamaan keskenään kahta tai kolmea väriä ja luoda näin itse uusia värejä :) toivottavasti vastauksista oli apua ja hyötyä sinulle :) ja kysyä saa lisääkin vastaan mielelläni :)

   Poista
  2. suuret kiitokset nopeasta ja täydentävästä vastauksestasi! täytyykin tutustua niihin paremmin sivulla ja tilata värit että pääsee värjäilemään! onneksi on myös teitä ihania blogin pitäjiä jotka vastaavat tyhmiinkin kysymyksiin asiallisesti! :) aijon jatkossakin seurata blogiasi!

   Poista
 3. Tosi kiva idea värjätä seepralankaa! Kauniit väritkin lanka sai, onko sitä vielä korvamerkitty? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) niin kauan oli tuo lanka odottanut omaa tarkoitustaan niin ajattelin kokeilla ja kiva tuli myös omasta mielestä :) ajattelin tehdä siitä sukat eräälle ystävälleni joka on sairaalassa. :) jospa ne hiukan piristäisi.

   Poista
 4. pakko kai se on itsekkin kokeilla tuota värjäämistä kun noin hienoja värejä saa aikaan... ^_^ :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa aivan ehdottomasti ! Siihen jää niin koukkuun :D ! Ja se on vallan mukavaa :)

   Poista
 5. Hei! Annoitko veden jäähtyä välissä vai heti kiehautuksen jälkeenkö laitoit seepran? huomasitko mitään reaktiota liian kuumalle vedelle? kuinkahan kuumaan veteen villalangan (100%) uskaltaa upottaa ettei huovu/kutistu kamalasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips :) laitoin saman tien langan veteen kun vesi kiehui. Ainakaan 7-veljestä langat tai nalle lanka ei ole kärsinyt mitenkään kiehuvassa vedessä :) . täysin 100% villaa en ole koskaan värjännyt, mutta jos kiehuva vesi epäilyttää voit tietysti tehdä niin että laitat värin kylmään veteen ja värjäät langan ja sen jälkeen kun olet langan värjännyt kokonaan pistät mikroon värjätyn vyyhdin täysille tehoille 2-3min jolloin väri kiinnittyy mikrossa. Kuitenkin jonkinlaisen kuumennuksen vaatii juurikin tuon värin kiinnittymisen takia :) toivottavasti vastauksesta oli sinulle jotain hyötyä :) mutta jos jokin jää mietityttämään niin vastaan kyllä mielellään uusiksi :)

   Poista
  2. Lankoja värjänneenä 100% villalanka värjätään kiehuvassa vedessä, mutta pitää muistaa, että lankaa ei saa sekottaa ronskisti. Pieni huilutus on kuitenkin suotavaa, että väristä tulee mahdollisimman tasainen. Kun lanka on keitetty sitä ei myöskään kannata huuhdella hangaten (kylmällä vedellä), koska se aiheuttaa langan huopumisen. :)

   Poista